Goudtrackers

Goudtrackers bieden aan aantal voordelen ten opzichte van het kopen van fysiek goud of het beleggen in aandelen. Op deze manier kunt u namelijk beleggen in goud, zonder dat het nodig is om direct zeer grote bedragen uit te geven. Op die manier heeft u bijvoorbeeld de mogelijkheid om een paar honderd euro uit te geven en daarmee toch een mooie investering te doen. Wat dat betreft is het beleggen in goud aan de hand van goudtrackers heel aantrekkelijk en kan het er gemakkelijk voor zorgen dat u een leuke winst maakt met uw investering. Door gebruik te maken van goudtrackers kunt u dus een mooi kapitaal verdienen wanneer de goudprijs verder op zal lopen. Het beleggen in goud kan zo een stuk interessanter dan bijvoorbeeld het sparen op een spaarrekening. Aan de andere kant dient u er natuurlijk wel rekening mee te houden dat er ook risico’s aan verbonden zitten aangezien de goudprijs ook omlaag kan gaan wat dat weer geld gaat kosten.

Kosten van goudtrackers

Het beleggen in goud door middel van goudtrackers is niet helemaal zonder kosten. Wanneer u fysiek goud gaat kopen dient u wat kosten te maken die de verkopende partij gebruikt om er wat aan over te houden. In dit geval gaat het om een klein percentage van uw vermogen dat u af dient te staan. Dit betaalt u om gebruik te kunnen maken van de goudtrackers. Op die manier kan het fonds deze trackers aanbieden en kan iedereen hier gebruik van maken om te kunnen beleggen in goud, zonder aan de andere kant direct een groot kapitaal in te hoeven zetten. De kosten van goudtrackers bedragen over het algemeen ongeveer 0,4% van het kapitaal dat u heeft opgebouwd. Dit betekent dat u dit eigenlijk af dient te trekken van het rendement, om tot de netto opbrengsten te komen die u met het goud kunt verdienen. De goudtrackers leveren u dus geld op vanaf het moment dat u meer dan 0,4% aan rendement weet te maken. Aangezien dit over het algemeen geen probleem is kunt u geld gaan verdienen met het goud en hoeft u daar verder eigenlijk helemaal niets aan te doen. Wat dat betreft zijn de goudtrackers een goede investering voor iedereen die verder weinig omkijken wenst te hebben naar het kapitaal, maar aan de andere kant wel geld wil verdienen met het beleggen in goud. Desalniettemin is het verstandig om de ontwikkeling van de goudkoers in ieder geval globaal in de gaten te houden.

Bekende goudtrackers

Twee bekende goudtrackers zijn te vinden aan de beurs van Amsterdam en New York. Het gaat om de ETFS PHYSICALGOLD (PHAU) aan de AEX en de SPDR Gold Trust (GLD) goudtracker aan de NYSE. Dit zijn twee bekende goudtrackers die het mogelijk maken om voor een relatief klein bedrag toch in het goud te investeren. Zo is het aan de beurs in Amsterdam al mogelijk om in goud te beleggen voor bijvoorbeeld honderd euro. Het gaat daar namelijk om 1/10e delen van de goudwaarde. Wanneer de goudwaarde van een bepaald moment €1.000 is kunt u daar dus terecht voor €100. Ook de goudtracker aan de beurs van New York werkt met een waarde van 1/10e van de goudwaarde. Toch is het van belang om goed te bepalen in welke van de goudtrackers u wilt investeren en daarbij te letten op de keuze tussen euro’s en dollars. Het is namelijk goed mogelijk dat de wisselkoers roet in het eten gooit wanneer u er vanuit een euroland voor kiest om in dollars te gaan investeren of andersom. In dat geval kunnen de goudtrackers namelijk wel meer waard worden, maar kan de wisselkoers er uiteindelijk voor zorgen dat u minder winst maakt, of zelfs verlies dient te nemen.

ETFS PHYSICALGOLD (PHAU) Link: ETFS GOLD

ETFs staat voor Exchange Traded Funds. Deze goudtracker wordt aangeboden om beleggers een simpele en kostenefficiënte manier te bieden om te beleggen in goud. Één tracker staat gelijk aan 1/10 deel van de goudprijs in euro. Staat de goudprijs op € 800, dan kost een goudtracker € 80.

De fondsbeheerder is EFT Securities (Etfsecurities.com). De beheersfee bedraagt 0,39% per jaar.

Op de NYSE (New York Stock Exchange) wordt ook een dergelijke tracker verhandeld in US dollars ($):

SPDR Gold Trust (GLD) Link: SPDR GOLD

Deze tracker volgt ook de goudprijs, maar dan in US dollars ($). Ook hier is sprake van een tracker waarbij er belegd wordt in 1/10 deel van de goudprijs. Staat de goudprijs op $ 1.200, dan kost één tracker $ 120.

De fondsbeheerder is World Gold Trust Services LLC. (Spdrgoldshares.com) De beheersfee bedraagt 0,40% per jaar.

De handel in goudtrackers is net als in aandelen waarbij dit kan worden gedaan met dezelfde programma, bijvoorbeeld Bink in Lynx. Het voordeel van trackers kopen zoals hierboven beschreven staat is dat men het huis niet uit hoeft om goud te kopen. Dit geldt natuurlijk niet alleen voor goud kopen maar denk aan de verkoop. Als de goudprijs een mooie stand heeft behaald dan kunnen de trackers met 1 druk op de knop worden verkocht, hetgeen wat niet het geval is met fysiek goud.