Goudprijs in euro of dollar

Het lijkt in eerste instantie weinig uit te maken of u de goudprijs in euro of dollar bekijkt. Toch is dit van groot belang wanneer u daadwerkelijk een investering gaat doen. Dit komt voornamelijk door het feit dat u te maken krijgt met wisselkoersen. De goudprijs in euro of dollar is namelijk gelijk wanneer u deze corrigeert voor de wisselkoers. Dit betekent echter niet dat u altijd hetzelfde bedrag zal verdienen wanneer u bijvoorbeeld voor €1.000 aan goud koopt in euro’s en omgerekend hetzelfde bedrag steekt in gouddollars. Dit komt door het feit dat de goudprijs in euro of dollar er aan de hand van de wisselkoersen voor zorgt dat u een koersrisico loopt. Dit is natuurlijk alleen het geval wanneer u er vanuit een euroland voor kiest om dollars aan te schaffen, of vanuit een dollarland goud te kopen in euro’s

De goudprijs wordt verhandeld in zowel euro’s als in dollars. De Nederlandse belegger heeft dus de keus in welke valuta hij goud wil kopen. Indien er meer vraag dan aanbod is, zal de goudprijs stijgen, zowel in euro’s als in dollars. Toch kan het zijn dat een Nederlandse belegger die aan goud kopen of beleggen doet in US Dollars minder winst heeft gemaakt of zelfs verlies heeft geleden bij een stijgende goudprijs. Oorzaak?

Euro vs Dollar

Doordat de standaardmunteenheid van Nederland de euro is, brengt investeren in een vreemde valuta het ‘valutarisico’ met zich mee. De investering in goud in US dollars is niet alleen een belegging in goud, maar ook een indirecte belegging in valuta.

Voorbeeld

Om het duidelijk te maken wat de goudprijs in euro of dollar met uw investering kan doen kunt u het best kijken naar een voorbeeld. Stel bijvoorbeeld dat u €10.000 investeert in goud, met een wisselkoers tussen de Euro ten opzichte van de Dollar van 1,50. In dat geval krijgt u $15.000 dollar voor de €10.000 die u wilt investeren. De goudprijs in euro of dollar wordt van invloed wanneer de wisselkoers in de tussentijd verandert. We gaan er om die reden even vanuit dat dit inderdaad gebeurt. Na een jaar wilt u het goud weer van de hand doen en is de koers nog maar 1,30. Dat betekent dus dat de goudprijs in euro of dollar interessant is geworden, aangezien u nu meer euro’s terug zal krijgen voor de dollars die u in wilt wisselen om de investering weer om te zetten in uw eigen monetaire waarde. De goudprijs in euro of dollar zorgt er in dit geval namelijk voor dat u bij een winst van 5% ($15.750) maar liefst €12.115 terug zal krijgen. Afgezet tegen de geïnvesteerde €10.000 betekent dit een winst van 21,2%. Het koersrisico heeft op die manier heel gunstig uitgepakt. Aan de andere kant is het natuurlijk ook mogelijk dat de goudprijs in euro of dollar ervoor zorgt dat u juist minder over had gehouden. Wanneer de wisselkoers was veranderd naar bijvoorbeeld 1,80 was het een heel ander verhaal geworden. Het is daarom dan ook van belang om goed na te denken over de manier waarop u wil gaan investeren in het goud

Valutarisico

Het valutarisico kan ervoor zorgen dat de goudprijs in euro of dollar interessant wordt. Het is daarom verstandig om hier goed naar te kijken wanneer u wilt gaan investeren, maar het is ook mogelijk om er juist voor te kiezen om dit risico te nemen. Het kan er, zoals u in het voorbeeld kunt zien, namelijk ook voor zorgen dat u een hoop meer rendement weet te maken met uw investering in het goud. Aan de andere kant kan het ook zijn dat de goudprijs in euro of dollar er juist voor zorgt dat uw investering minder interessant blijkt dat u had gedacht.

Fysiek Goud Kopen

Een goede manier om te beleggen in goud is het kopen van fysiek goud. Lees hier meer over het kopen van fysiek goud.