Goudfutures

Er kan ook in goudfutures belegd worden. Goudfutures zijn derivaten welke een veel groter risico kennen dan bijvoorbeeld goudtrackers. Goudfuture-contracten zijn contracten waarbij een vooraf bepaalde hoeveelheid goud, tegen een vooraf bepaalde prijs, op een vooraf bepaalde datum wordt gekocht of verkocht. Met een goudfuture kan ingespeeld worden op zowel een stijging als een daling van de goudprijs. Bij goudfutures is er sprake van een hefboomeffect. Dit hefboomeffect maakt de goudfutures zo risicovol. Er wordt namelijk met een hele kleine investering meegelift op de goudprijs.

Goud futures zijn vooral interessant voor iedereen die al wat meer ervaring heeft met het beleggen in het algemeen. Dit komt onder andere door het feit dat het gaat om behoorlijk grote risico’s. Dit betekent dat de goud futures een hoop geld op kunnen leveren, maar dat ze aan de andere kant ook voor een aanzienlijk verlies kunnen zorgen. Zeker in dit laatste geval is het van belang om meer ervaring te hebben met het beleggen in het algemeen en er op die manier goed op te reageren. Aangezien veel mensen hun emoties toelaten in hun beslissingen wanneer ze een groot verlies incasseren bieden de goud futures niet direct interessante mogelijkheden voor hen. Desalniettemin zijn ze juist wel heel interessant voor iedereen die al wat meer ervaring heeft met beleggen en graag wat meer risico wil nemen, om zo ook meer te kunnen verdienen

In Amerika wordt er op de CBOT (Chicago Board of Trade) gehandeld in goudfutures. Er zijn futurecontracten met een nominale omvang van 100 oz. (2834,95 gram) en de mini-futures van 33 oz. (935,53 gram)
Er zijn meerdere series uitgegeven met verschillende looptijden zoals december 2011, Juni 2012, december 2012, etc.

De futures:

E-mini Gold Futures
Gold Futures

Margin

Om te kunnen handelen in goud futures heeft u een bepaalde margin nodig. Dit staat voor een bepaald bedrag dat er beschikbaar is op uw beleggersrekening. Alleen wanneer u voldoende geld op de rekening heeft staan kunt u een investering doen in de goud futures. Zo zijn de handelaren in deze beleggingsproducten er namelijk zeker van dat u een eventueel verlies ook daadwerkelijk kunt betalen. Zodra u een verlies maakt gaat dit namelijk pas aan het eind van de dag van uw rekening af. Dit komt door het feit dat de goud futures per dag worden verrekend, in plaats van in real-time.

Voor exacte informatie over de benodigde marginverplichting bij goudfutures zie: Marginverplichting NYSE Liffe U.S.

Hefboom

Het grotere risico van de goud futures komt vooral voort uit het feit dat er sprake is van een hefboomwerking. Door bijvoorbeeld €1 te investeren wordt er eigenlijk met €100 gehandeld. Dit betekent dat die ene euro gemakkelijk een aantal euro’s aan winst op kunnen leveren, maar dat het aan de andere kant ook zo kan zijn dat er met de goud futures euro’s verlies genomen moeten worden. In dat geval is het natuurlijk een stuk minder prettig om te investeren, waardoor het van belang is om voldoende reserve achter de hand te houden. Op die manier kunt u investeren in goud futures en gebruik maken van de hefboom, zonder dat dit direct voor problemen zal zorgen. Wanneer u een mindere dag heeft en wat verliezen moet incasseren kunt u dit een volgende keer namelijk nog weer terug gaan verdienen.

Risico

Het risico van een goudfuture is erg groot. Doordat een goudfuture wordt gekocht met een initiële marginverplichting, welke slechts een deel van de prijs van het goud betreft, handelt de belegger met een veel grotere goudwaarde dan de oorspronkelijke investering. Dit hefboomeffect kan zorgen voor enorme rendementen, maar als het tegen zit, ook voor enorme verliezen.

Vaste handelsmomenten

De goud futures worden in tegenstelling tot bijvoorbeeld aandelen per dag verwerkt. Dit betekent dat u vooraf een bepaalde prijs kunt afspreken voor de futures en dat deze op een vaste prijs met een vaste hoeveelheid worden verrekend. Zodra het moment daar is zal blijken of u op de juiste wijze gespeculeerd heeft, of dat u helaas een verlies heeft gemaakt en er dus niet beter van wordt. Onder andere om die reden is het verstandig om alleen aan de goud futures te beginnen wanneer u al wat meer ervaring heeft met het beleggen in het algemeen

De goudfuture is zeker geen instrument voor de beginnende belegger.