Goudaandelen

Er zijn geen aandelen die één op één de goudprijs volgen. Voor het exact volgen van de goudprijs is er de goudtracker, zie hiervoor: Goudtrackers of gewoon fysiek goud kopen.

Aandelen kunnen worden gekocht van bedrijven die zich bezig houden met het winnen van goud. Het gaat hier om de goudmijnen.

Binnen de mijnbedrijven zijn er eigenlijk twee takken; de mijnen die reeds produceren en de mijnen die verwachten te kunnen gaan produceren. Het mag duidelijk zijn dat de producerende goudmijnen meer zekerheid bieden dan de goudmijnen die verwachten te gaan produceren in de toekomst. Deze laatste zijn dus veel speculatiever.

Als de verwachting uitkomt dan kunnen deze aandelen vele malen over de kop gaan en kunnen er op korte termijn grote winsten gemaakt worden. Mocht blijken dat de verwachtingen niet uitkomen dan blijft er weinig over van de koers.

In Nederland staan er geen goudaandelen genoteerd. De meeste goudaandelen staan in Amerika genoteerd aan de AMEX, NASDAQ, NYSE, OTC and OTCBB.

Enkele voorbeelden van Amerikaans genoteerde goudaandelen

Agnico-Eagle Mines Ltd. (AEM)
Dit aandeel staat genoteerd aan de NYSE (New York Stock Exchange). Agnico-Eagle Mines houdt zich bezig met de exploratie, ontwikkeling en productie van goud in Canada, Finland, Mexico en de VS en is gevestigd in Toronto, Canada.

Voor uitgebreide informatie zie: Agnico-eagle.com

Gold Fields Ltd. (GFI)
Gold Fields staat onder andere genoteerd aan de NYSE. Gold Fields Limited houdt zich bezig met de exploratie, extractie en verwerking van goud. Gold Fields is actief in Zuid-Afrika, Ghana, Australie en Peru. Het bedrijf is in 1968 opgericht en is gevestigd in Sandton, South Africa.

Voor uitgebreide informatie zie: Goldfields.co.za

Er staan nog vele andere goudaandelen genoteerd aan de Amerikaanse beurzen. Daarnaast ook aan de beurzen van Australië, Canada, Londen en Zuid-Afrika. Voor een uitgebreide lijst met aandelen zie: Goldstockcenter.com

Aandachtspunten goudaandelen

Aangezien goudaandelen niet geheel gerelateerd zijn aan de goudprijs, betekent een stijgende goudprijs niet per definitie een hogere waarde van de aandelen. De verschillen qua rendement tussen de verschillende goudaandelen is groot en spreiding is zeker gewenst.

Voor het meeliften op de goudprijs zijn er ook andere producten, zie: Goudtrackers