Goud Turbo’s

Met behulp van goud turbo’s is het mogelijk om in goud te beleggen, zonder daar direct een hoop geld voor op tafel te leggen. Het is zelfs zo dat er eigenlijk alleen betaalt hoeft te worden voor het deel waarmee ook daadwerkelijk geld verdiend kan gaan worden. Dat klinkt wellicht een beetje abstract, maar op zich zit de werking van goud turbo’s helemaal niet zo lastig in elkaar. Wel is het natuurlijk gemakkelijker om fysiek goud te kopen, aangezien dat zo’n beetje de meest eenvoudige manier is om een investering te doen in dit waardevolle edelmetaal.

Voorfinanciering bij goud turbo’s

Net als bij andere turbo’s is er ook bij de goud turbo’s sprake van een voorfinanciering. Dit betekent in principe dat de aanbieder van de turbo’s deze voor zal financieren tot een bepaald bedrag. Dit zorgt ervoor dat u niet de totale onderliggende waarde hoeft te betalen. De goud turbo’s zorgen er op die manier voor dat u bij een goudkoers van €1200 niet dit totale bedrag op tafel hoeft te leggen om erin te kunnen handelen. In plaats daarvan zal de aanbieder zorgen voor een voorfinanciering van bijvoorbeeld €1100. In dat geval hoeft u er zelf nog maar €100 bij te leggen om tot het totaalbedrag te komen. Er is over het algemeen echter ook nog sprake van een bepaalde ratio, die bijvoorbeeld staat op 1/10. Zo kunt u de goud turbo’s aanschaffen voor een waarde van €100/€10 = €10. Het is op die manier voor veel meer mensen mogelijk om door middel van goud turbo’s te investeren in goud. Wat dat betreft zorgt de voorfinanciering er dan ook voor dat er in het goud belegd kan worden, zonder dat het nodig is om grote kapitalen mee te nemen naar de markt.

Rente op goud turbo’s

De voorfinanciering van de goud turbo’s wordt natuurlijk niet gratis gedaan. Net als bij andere vormen van financieringen zal de aanbieder van de voorfinanciering hier een bepaalde rente voor vragen. Deze rente komt terecht bij de houder van de goud turbo’s. De houders van een long goud turbo betalen deze rente aan de andere kant en betalen op die manier dus eigenlijk voor de voorfinanciering. Iedere dag worden de financieringskosten (of –opbrengsten) verwerkt in het financieringsniveau, zodat de goud turbo’s weer de juiste prijs krijgen. Op die manier is het mogelijk om in het goud te investeren door een beetje rente te betalen. Het grote voordeel van de goud turbo’s is op die manier dat het niet nodig is om een grote zak geld mee te nemen en hier uiteindelijk maar relatief weinig mee te verdienen. In plaats daarvan is het rendement ten opzichte van de investering op deze manier een stuk groter.

Stop loss instellen

Wanneer u gaat handelen in goud turbo’s is het van belang om altijd een stop loss te kiezen. Dit is een bedrag waarbij de turbo’s automatisch verkocht worden. Over het algemeen ligt deze waarde net wat boven het financieringsniveau. Het voorkomt grote verliezen. De goud turbo’s kunnen op die manier nooit individueel voor grote verliezen zorgen, al is het natuurlijk wel van belang om er rekening mee te houden dat een groot aantal exemplaren hier samen wel voor kunnen zorgen wanneer de goudprijs zich niet zo ontwikkeld als u gedacht had. Net als met het beleggen in goud op andere manieren kunt u er door goed op te letten voor zorgen dat u niet te grote risico’s neemt. Het beleggen in goud door middel van de goud turbo’s brengt een bepaald risico met zich mee, dus het is verstandig hier in ieder geval over te lezen of om wat advies te vragen.

Goud turbo’s hebben net als goudfutures een hefboomeffect. Turbo’s worden uitgegeven door RBS (Royal Bank of Scotland). Met goudturbo’s kan er zowel long als short gegaan worden, dus er kan ingespeeld worden op zowel een stijging als een daling van de goudprijs.

Zo werkt een turbo

Een turbo bestaat uit een aantal onderdelen:
1.Koers onderliggende waarde
2.Financieringsniveau
3.Stop loss
4.Koers

Neem bijvoorbeeld de Goud Turbo Long met een stop loss-niveau van $ 1.027. Met deze goudturbo wordt er geprofiteerd van een stijgende goudprijs. Indien de koers van goud onder de $ 1.027 komt, is de stop loss geraakt en wordt de turbo beëindigd. Eventuele restwaarde wordt aan de houder van de turbo long uitgekeerd.

Een turbo heeft een bepaald financieringsniveau. Het financieringsniveau bij deze goudturbo is $ 1.007,94. Dit betekent dat RBS de koers van de goudturbo al heeft voorgefinancierd tot aan $ 1.007,94. De koers van de goudturbo zelf is het verschil tussen de huidige goudkoers en het financieringsniveau, gedeeld door 10 (ratio). Doordat de instelling de financiering op zich neem voor het goud kopen hoeft een belegger niet zelf alles op tafel te leggen en kan er in goud worden gehandeld voor een relatif laag bedrag.

Stel dat de referentiekoers $ 1.175 is. Het financieringsniveau is $ 1.007,94. De koers van de turbo is dan $ 1.175 – $ 1.007,94 = $ 167,06 / 10 = $ 16,70. Omdat de prijs van het goud in US Dollar is genoteerd is er ook nog sprake van een wisselkoers waar rekening mee gehouden moet worden. De wisselkoers is op moment van schrijven 1,49. De koers van $ 16,70 moet dus nog gecorrigeerd worden met 1,49 => $ 16,70 / 1,49 = € 11,21.

Doordat er een gedeelte van de prijs van de goudturbo is voorgefinancierd, zal de houder van een goudturbo long rente moeten betalen en de houder van een goudturbo short rente ontvangen. De financieringskosten of financieringsopbrengsten wordt dagelijks verwerkt in de goudturbo door het financieringsniveau aan te passen.

Voor uitgebreide informatie over turbo’s en alle goudturbo’s zie: Markets.rbs.nl