Goud en BTW

Goud en BTW hebben een belangrijke relatie met elkaar. Het is dan ook van belang om hier goed naar te kijken wanneer u erover denkt om goud aan te kopen. Door dit te doen kunt u een hoop geld besparen en zo sneller een netto rendement gaan maken. Door goed te kijken naar goud en BTW kunt u er namelijk voor zorgen dat u deze belasting niet hoeft te betalen. Aangezien het voor producten die niet onder de eerste levensbehoefte vallen gaat om een percentage van 19% is het ontzettend interessant om hier gebruik van te maken. Goud en BTW hebben op die manier een relatie die ervoor kan zorgen dat u een hoop kosten kunt besparen. Zo kunt u sneller geld gaan verdienen met het goud en bent u geen kosten kwijt aan de fiscus. Voor veel mensen maakt de relatie tussen goud en BTW het dan ook zo aantrekkelijk om te gaan investeren in dit edelmetaal, dat zo van waarde is. De uitstraling van het goud is ook wel degelijk van belang, maar ook de vrijstelling doet een behoorlijke duit in het zakje voor mensen die op zoek zijn naar een eenvoudige investering.

Goud kopen als belegging is vrijgesteld van BTW. De belastingdienst zegt hierover:

De prijs van beleggingsgoud staat internationaal vast. Een btw-heffing daarbovenop zou de concurrentieverhoudingen verstoren, zeker als er verschillende keren btw wordt geheven. Daarom geldt er voor beleggingsgoud een bijzondere regeling.
Omdat beleggingsgoud vergeleken kan worden met andere financiële beleggingen, waarvoor over het algemeen een vrijstelling geldt, valt beleggingsgoud niet onder de BTW. Dat betekent dat u geen recht heeft op aftrek van voorbelasting. Dit heeft tot gevolg dat de concurrentieverhoudingen alsnog worden verstoord. Daarom kunt u in bepaalde situaties toch voorbelasting aftrekken. U kunt er ook voor kiezen de levering van beleggingsgoud wel onder de btw te laten vallen, zodat u recht heeft op een volledige aftrek van voorbelasting.

Eisen beleggingsgoud

De fiscus heeft bepaald dat goud aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om aangemerkt te worden als beleggingsgoud.

Voorwaarden die de fiscus stelt:
?goud, in de vorm van staven of plaatjes met een door de goudmarkten aanvaard gewicht, met een zuiverheid van ten minste 995/1.000. Als het goud is belichaamd in effecten, dan geldt dit ook als beleggingsgoud.

?gouden munten die voldoen aan alle volgende voorwaarden:

•Ze hebben een zuiverheid van minimaal 900/1.000.
•Ze zijn geslagen na 1800.
•Ze zijn in het land van oorsprong wettig betaalmiddel of zijn dat geweest.
•Ze worden normaal gesproken verkocht voor een prijs die de openmarktwaarde van het goud dat in de munten is verwerkt, niet overschrijdt met meer dan 80%.

Vrijstelling van BTW

De relatie tussen goud en BTW is interessant vanwege het feit dat u in aanmerking kunt komen voor een vrijstelling. Dit betekent overigens niet dat er geen andere mogelijkheden bestaan om de BTW te ontlopen en toch een investering te kunnen doen in bepaalde producten. Over het algemeen zorgt de relatie tussen goud en BTW er echter voor dat iedereen een investering kan doen, aangezien het in de andere gevallen veelal gaat om producten waar mensen eigenlijk maar weinig van snappen. U kunt dan denken aan de verschillende beleggingsproducten en effecten zoals we die kennen van de beurs. Anders dan bij de goud en BTW kent niet iedereen de mogelijkheden op dit gebied en valt het vaak ook niet meer om voor een beetje transparantie te zorgen in het geheel. Het is daarom heel interessant om juist naar het goud te kijken en op die manier een investering te gaan doen. Zo weet u aan de hand van de goud en BTW in ieder geval zeker dat u op een voordelige manier kunt investeren en dat het niet nodig is om eerst 19% BTW te betalen aan de fiscus, waar u eigenlijk niets voor terug zal krijgen.