Fysiek Goud Kopen

Beleggen in goud kan op vele manieren. Een voor de hand liggende manier is om fysiek goud te kopen. Hierbij wordt fysiek een stuk goud gekocht en door de koper zelf in bewaring gehouden. Één van de redenen om dit te doen is de controle over de investering. Geen ingewikkeld beleggingsproduct met allerlei voorwaarden, maar gewoon een fysiek stuk goud in handen. Wij verkeopn zelf geen goud maar voor iedereen die fysiek op zoek is naar goud hebben wij deze fantastische goud kopen vergelijksite gevonden.


Goudbaren en munten

Fysiek goud wordt aangeboden in de vorm van gouden munten en/of goudstaven. Er zijn meerdere goudhandelaren in Nederland die vaak ook online goud aanbieden. Hier kunt u gouden munten en gouden staven aankopen. Gouden munten worden veelal door muntenverzamelaars en de ‘kleine’ belegger gekocht. Voor het beleggen van grotere bedragen is goudbaren kopen een goede keus.

Enkele voorbeelden van Nederlandse gouden munten

Gouden troy ounce munten: de krugerrand
Wereldwijd zijn de munten van 1 troy ounce (31,103 gram) goud het meest gebruikt om in fysiek goud te investeren. Deze munten bevatten precies 1 troy ounce goud en dit komt handig uit omdat de goudkoers wereldwijd ook in troy ounces wordt bepaald. Bekende munten zijn de Maple Leaf uit Canada en de Krugerrand munten uit Zuid-Afrika. Daarnaast zijn er enkele varianten andere gouden munten, zoals de American Eagle en de Mexicaanse Libertad. Doordat deze munten wereldwijd bekend zijn, zijn deze munten beter verhandelbaar dan de Nederlandse munten.

De gouden troy ounce munten zijn doorgaans verkrijgbaar tegen een prijs die dicht tegen de goudkoers aanligt. Deze munten worden als beleggingsmunten gezien en zijn daardoor net zoals de gouden baren vrijgesteld van BTW

Gouden Tientje Wilhelmina 1912

Dit gouden tientje uit 1912 van koningin Wilhelmina is een bekende Nederlandse gouden munt.

* Diameter: 22,5mm
* Dikte: 1,3mm
* Gewicht 6,72 gram
* Goud gehalte: 90%
* Netto goud gewicht: 6,048 gram

Gouden tientje koning Willem III 1887

Dit gouden tientje uit 1887 van koning Willem III is een schaarse Nederlandse gouden munt.

* Diameter: 22,5mm
* Gewicht 6,06 gram
* Goud gehalte: 90%

Gouden munten zijn al te koop voor een paar honderd euro. De prijs is afhankelijk van de huidige goudprijs, de verzamelwaarde en de kostenopslag voor de verkoper.

Goudbaren

Goudbaren ook wel goudstaven genoemd, zijn blokken goud. Voor de aankoop van grotere hoeveelheden goud zijn goudbaren erg geschikt. De meeste goudbaren hebben een zuiverheid van 999,9 (fine gold). Fine gold is 24-karaats goud, oftewel puur goud.

Direct online bestellen? Goudbaren kopen

De standaard goudbaren

100 gram
Goudbaren zijn al verkrijgbaar vanaf 100 gram. Ultimo 2009 kon men een goudbaar kopen van 100 gram voor rond de € 2.600.

* Lengte: 55 mm
* Breedte: 31 mm
* Hoogte: 3 mm

250 gram
Voor 250 gram goud moet er al iets dieper in de buidel getast worden. Ultimo 2009 kost een goudbaar van 250 gram rond de € 6.500.

* Lengte: 55 mm
* Breedte: 25 mm
* Hoogte: 10 mm

500 gram
Een goudbaar van een halve kilo kostte ultimo 2009 rond de € 12.900.

* Lengte: 65 mm
* Breedte: 32 mm
* Hoogte: 14 mm

1000 gram / 1 kilo
Voor één hele kilo goud moest ultimo 2009 rond de € 25.750 neergelegd worden
* Lengte: 80 mm
* Breedte: 40 mm
* Hoogte: 18 mm

Goud vrijgesteld van BTW

In veel gevallen is goud vrijgesteld van BTW. Bij aankoop van gouden munten of goudbaren als belegging hoeft er dus geen BTW betaald te worden. Omdat de prijs van beleggingsgoud internationaal hetzelfde is, zou btw-heffing de concurrentieverhoudingen verstoren.

Voor meer informatie over goud en BTW zie: Goud en BTW

Nadelen fysiek goud

Er zitten ook een aantal nadelen aan het fysiek goud kopen. Zo is er altijd het risico van diefstal. Een kluis is geen overbodige luxe. Indien het goud wordt bewaard in een kluis van een bank, zijn daar uiteraard kosten aan verbonden.
Een ander nadeel is dat het aangekochte goud geen rente of dividend oplevert. De enige waardevermeerdering zit in de stijging van de goudprijs.