Beleggen in Goud

Het beleggen in fysiek goud kan op meerdere manieren maar allemaal hebben ze gemeen dat het een goede mogelijkheid biedt om een mooie beleggingswinst te maken. In welke vorm u de beleggingen aan gaat schaffen hangt voor een deel af van uw persoonlijke voorkeur en voor een ander groot deel van de praktische mogelijkheden die u hebt.

Bij het goud kopen en beleggen zullen de praktische mogelijkheden dus bepalen in welke vorm u bij het beleggen goud aan gaat schaffen. Dit mag wellicht wat abstract overkomen maar er ligt een hele praktische redenering aan ten grondslag. Goud is een edelmetaal dat al vele jaren lang als beleggingsmetaal gebruikt en verhandeld wordt. Vooral de laatste tien á vijftien jaar is de prijs van goud enorm omhoog gegaan waardoor het een van de waardevolste metalen is geworden. Als u in goud beleggen wilt zult u goud kopen om daarmee geld om te zetten in goud om bijvoorbeeld het waardevast weg te zetten of alleen om daar winst mee te behalen. Bij de keuze in welke vorm u dit gaat doen zult u zich moeten realiseren dat bij het beleggen fysiek goud aankopen betekend dat u een bepaalde hoeveelheid zeer waardevol edelmetaal in uw bezit krijgt. Nu is dit natuurlijk ook de bedoeling van het beleggen in dis kostbare edelmetaal, maar het zal ook een aantal vragen opwerpen die wel belangrijk zijn om vooraf te beantwoorden. In fysiek goud beleggen zal betekenen dat u het goud op een veilige en verantwoorde wijze op moet slaan.

De waarde van goud is zo hoog dat u dit niet in uw bureau lade op wilt bergen maar dat u daar een veilige opslagplaats voor wilt zoeken. Het zou immers onnoemelijk jammer zijn als u het goud bijvoorbeeld kwijt raakt of, nog erger, als het bij de eerste de beste inbraak gestolen wordt. Het beleggen in goud zal dus betekenen dat u over een veilige opslag na moet denken en dat u dit bij voorkeur doet voordat u begint met het kopen van goud. Bij het in een fysieke vorm investeren in goud maakt het niet uit of u nu munten of baren aankoopt, het gaat er vooral om dat u het goud veilig op bergt. Een veilig manier van opbergen is het bewaren van het goud in een kluis, deze kluis zal dan geschikt moeten zijn voor de waarde die u op wilt slaan. Dit betekend dus dat u bij het beleggen in goudbaren moet kijken naar de waarde die u nu op wilt slaan maar ook naar de waarde die u in de toekomst op wilt slaan. Bij het beleggen in gouden munten kunt u er voor kiezen om de munten uit te stallen omdat ze erg mooi zijn, maar als u veel gouden munten bezit wordt de gemeenschappelijke waarde zo hoog dat u ze wel in een kluis wilt leggen. Bij het bepalen van wat een veilige manier van opslaan is zult u met in goud beleggen de kosten die u voor een opslag kwijt bent terug moeten verdienen met de winst die u met uw beleggingen maakt.

Daarbij kan het voorkomen dat een geschikte kluis voor de waarde die u op wilt slaan veel duurder is dan het huren van een kluis in een geschikt faciliteit. Dit is nog afgezien dat het beleggen in goud in de vorm van grote baren vrijwel alleen op deze laatste manier kan gebeuren. Dit heeft te maken met de verhandelbaarheid van grote goudbaren, alleen als deze in een goedgekeurde opslag liggen zullen deze zonder gezien te worden kunnen worden verhandeld. Bij het beleggen fysiek goud kopen hangt hiermee dus ook af van in welke vorm u het goud kopen wilt. Er zullen eisen gesteld worden aan de opslag van grote goudbaren maar die zijn zeer eenvoudig te verhandelen. Het beleggen in gouden munten en kleinere goudbaren zijn mogelijkheden waarbij u ook kleinere bedragen kunt beleggen en zelf kunt bewaren. Bij de verkoop van uw beleggingen zal een opkoper zich echter altijd willen vergewissen van de echtheid van het goud dat u te koop aan biedt. Dit is geen kwestie van dat men u niet vertrouwd, maar er zijn helaas mensen die het niet zo nauw nemen met de eerlijkheid van hun aangeboden producten. Het beleggen in goudbaren of gouden munten is dan een kwestie van het kiezen van een mogelijkheid die bij verkoop eenvoudig als echt goud herkend kan worden. Gouden munten voldoen aan een aantal strenge criteria en kunnen daardoor eenvoudig op echtheid gecontroleerd worden. In fysiek goud beleggen in de vorm van goudbaren is een optie waarbij u voornamelijk moet kiezen voor baren van goedgekeurde fabrikanten omdat deze ook goed gecontroleerd kunnen worden en daarom goed worden geaccepteerd.

In goud beleggen is dus een kwestie van het maken van een aantal belangrijke keuzen die allemaal zo hun consequenties zullen hebben. Daarbij kunt u er voor kiezen om u niet met fysiek goud bezig te gaan houden maar te kiezen voor andere manieren van beleggen. Veel beleggingsaanbieders zullen u ook andere producten aanbieden, bij het beleggen goud producten aanschaffen die niet fysiek zijn zal u verlossen van opslag vraagstukken maar stelt u wel bloot aan andere beleggingsrisico’s. U koopt immers geen fysiek goud maar zult papieren beleggingsproducten aanschaffen. Dit komt omdat er traditionele beleggingsvormen gecombineerd worden met de voordelen van het beleggen in goud. Het zijn echter deze traditionele vormen van beleggen die voor veel mensen de aanleiding zijn om juist een overstap te maken naar goud en fysiek goud. U hebt dus voordat u kunt investeren in goud in fysieke of papieren vorm, een aantal duidelijke keuzes te maken waarover u op deze website meer informatie kunt vinden.